Ime:
E-mail:
Lozinka:
Telefon:
Ime:
Poštanski broj:
Grad:
Adresa:
Ime za račun:
Poštanski broj:
Grad:
Adresa:
Vrsta isporuke:
Načini plaćanja:
 
E-mail:
 

Životni stil

PREDNOSTI KORIŠĆENJA STEVIJE

Stevija... • Bez kalorija i ne apsorbuje se u ljudskom telu, tako da mogu da je koriste dijabetičari i oni koji su na dijeti. • Ekonomican izbor jer se koristi jako malo pri korišćenju. • Skroz je prirodan, ekstrakti ne sadrže veštačke sastojke. •Odličan je za kuvanje i za pečenje. • Pomaže kod varenja i pošto je alkalniji od kiseline u želudcu smanjuje efekat uticaja  kiseline. • Raspolaže sa antibakterijskim i antigljivičnim svojstvima. • Nudi efikasno rešenje kod manjih kožnih oboljenja. • Zahvaljujući antibakterijskom svojstvu sprečava propadanje zuba i nastajanje oralnih bolesti.

KORIŠĆENJE U PREHRANI

Prirodni sastojak Stevija Rebaudiana Bertoni lekovite biljke je"Steviol glycoside" koji se sastoji uglavnom od steviozida i više vrsta rebaudiozida. Steviol glycoside je po prirodi sladak, zato je veliko interesovanje za nju.

Ekstrakti Stevije se dobijaju iz lišća Stevija Rebaudiana Bertoni biljke. Ekstraktni uglavnom sadrže velike količine Steviozida i rebaudiozida A, tj u maloj količini se u njima nalaze druge supstance kao što su rebaudiozid  C, dulcozide, steviolbiozide i rebaudiozide B. To, da u kojoj količini se ove supstance nalaze u nekim ekstraktima varira u zavisnosti od sastava biljaka, - na koje utiče kvalitet zemljišta i klime kao i proces dobijanja ekstrakta.

Ekstrakti Stevije imaju širok krug  korišćenja, kao prirodni zaslađivač na sledećim proizvođačkim mestima: osušeno voće, mlečni proizvodi (npr. Jogurt), deserti, slatkiši, voća, kompote, zamrznuti morski plodovi, kiseliš i za pravljenje dijetalne hrane. Pošto su ekstrakti stabilni na većim temperaturama  (do 200stepeni C) mogu se koristiti i za pečenje – kuvanje, za razliku od nekih veštačkih zaslađivača, kao npr. Aspartam.

Pored svega Stevija ekstrakti nisu pogodni za pravljenje nekih slatkiša (kao sto su npr. Mlečna karamela) tj za pravljenje glazure, jer u ekstraktima nema supstanca od koje ce dobiti  masu.   

STEVIJA EKSTRAKTI I NJIHOVE KARAKTERISTIKE

Napomena: Steviol glycoside je suv, mora da se čuva van domašaja sunca. Nije toliko hidroskopan, kao npr. Inulin. Ako se pravilno skladišti Steviol glycoside može da se čuva i do 20 godina a da zadrži kvalitet, tako da joj se ne promeni ni ukus ni boja.

Reb A – je čist ekstrakt biljke. 350-450x je slađi od šećera. 12 meseci je PH stabilan. Za razliku od Steviol glycosida, predoziranjem Reb A tokom pravljenja pića ili hrane neće ukus postati gorak. Nefermentisan. Ne sadrži kalorije. U takve proizvode je najadekvatniji kojima je pH vrednost između 3 i 8. Nema masu kao šećer i zbog toga se treba dodati testu sa nekim materijalom zajedno koji će ovo zameniti (soda bikarbona uz prašak za pecivo)

Čist Steviol glycoside – 300x slađi od šećera. U slučaju predoziranja daje gorak ukus piću i hrani. Ne sadrži kalorije. Nema masu, zato je kod nekih namirnica preporučljivo dodati materiju koja će popuniti.

1% rastvor = 1L čiste vode + 1g Steviol glycoside (1ml odgovara 0.3g šećeru), zamena za rastvor šećera (1L vode + 860g šećera) = 1L prečišćene vode + 15-20g limunske kiseline + 2/9g Steviol glycoside.

Crysa Nova – 200x slađa od šećera. Ako predozirate neće postati gorak ukus hrani ili piću. Nema kalorije. Nema masu, tako da kod nekih namirnica treba da se doda prirodna punjiva materija. Može se od nje napraviti rastvor, koristeći navedene gore instrukcije.

Fluid Nova – proizvod sadrži Steviol glycoside, prečišćenu vodu i biljni glycerin. 1 kap odgovara otp. Slatkoći  5g šećera. Lako se može usvojiti njeno korišćenje i doziranje.

Tableta – sadrži Steviol glycoside, soda bikarbonu, mononatrium citrate i L – leucin. Rastvoren u vodi može da se koristi u prehrambenim proizvodima, bezalkoholnim pićima, voćnim sokovima.

DALJE INFORMACIJE O KORIŠĆENJU EKSTRAKTA STEVIJE

Kada budete koristili ekstrakt Stevije primetićete da ima drugačija svojstva od šećerne trske. Stevija se ne karameliše i neće naduvati testo, zato treba da se iskusi njeno korišćenje. Evo par informacija koje vam mogu biti od pomoći.

Ekstrakti Stevije se mogu koristiti u bezalkoholnim pićima, turmixima, kolačima, tortama, salatama, slatkim supama, premazima i prelivima, pekmezima, u kiselišu i za pravljenje jos puno hrana i pića.

• Testo kolača kao Npr. Muffin može da se spremi i bez šećera tako da se lepo naduva. U receptu povećajte količinu praška za pecivo i dodajte soda bikarbonu. Rezultat ce biti jedno lepo naduveno testo. • Molekuli Stevije su do 198 stepeni C stabilni, do ove vrućine zadržavaju svoj sladak ukus. • Ako uz recept dodate javorov sirup, limun ili vanilu onda će čist Steviol glycosid da izgubi specijalni ukus i rezultira sa prijatnim krajnjim ukusom. • Mlečni proizvodi  (mleko, pavlaka, krem sir…) imaju veoma prijatan ukus ako ih zasladjujemo sa Stevijom u kolačima ili drugim receptima. (Ukoliko ste osetljivi na laktozu zamenite mleko sa bademom, pirinčom ili mlekom od kokosa.)