Ime:
E-mail:
Lozinka:
Telefon:
Ime:
Poštanski broj:
Grad:
Adresa:
Ime za račun:
Poštanski broj:
Grad:
Adresa:
Vrsta isporuke:
Načini plaćanja:
 
E-mail:
 

Šta je Stevija?

Upoznajte ovu lekovitu biljku sa slatkim listovima! 

Stevija je jedna južno-američka lekovita biljka koja je jedinstvena po njenim prirodno slatkim listovima. Ljudi koji su živeli u toj oblasti gde ona raste brzo su otkrili ovu njenu jedinstvenu osobinu i i vest se brzo širila u vezi ove male biljke.

Ovo se desilo pre mnogo decenija ali Stevija je i danas popularni zaslađivač po celom svetu. Njen ekstrakt je posle Azije i u Australiji i Americi dobio zeleno svetlo da se koristi kao zaslađivač i zbog toga ga svaki dan sve više njih koristi. Iz biljke se pravi prah, sirup, tablete i mleveno lišće. U zavisnosti od uslova gajenja, tehnologije vađenja i pravljenja proizvoda i njen ukus se razlikuje. Ima proizvod koji je 30 puta slađi od šećera a postoji i takav koji je 300 puta slađi.

Stevia

Stevija ekstrakti nisu samo ekonomični već se i sastoje od prirodnih sastojaka – prave se iz delova Stevija biljke, bez dodataka vestačkih sastojaka.

Ljudsko telo ne iskorištava slatke komponente (Steviol Glycosid), zbog toga se ne stvara unos kalorija. Ekstrakti Stevije su bez kalorija, zbog toga je možemo koristiti tokom bilo koje dijete, tj ne utiču na nivo šećera u krvi, zbog toga i dijabetičari mogu da kuvaju, peku sa njom.

Danas se ne koristi samo u modernim domaćinstvima već i u prehrambenim industrijama. Koristi se za zaslađivanje sokova, žvakaćih guma bez šećera, jogurta, kiseliša, kolača....

 

Stevia

Prednost Stevije za razliku od veštačkih zaslađivača je da ne sadrži kalorije, glikemijski indeks je 0 i njeni molekuli do 198 stepeni C zadržavaju sladak ukus. Ovako možete slobodno da kuvate, pečete sa njenim ekstraktom, na radost cele porodice. :-)

Hoće li se meni svideti Stevija? Hoće li moja porodica osetiti razliku ako zamenim šećernu trsku sa njom ?

Pitanja su potpuno legitimna. Da biste znali odgovor na prvo pitanje morate svakako da isprobate ekstrakt Stevije. Za „testiranje” preporučujem Stevija Fluid Novu ili Crysa Novu. Ova dva ekstrakta imaju najbliži ukus šećeru i lakši su za doziranje.

Kod prvog korišćenja poželjno je količinu šećera u receptu prepoloviti u mislima i 50% šećera zameniti sa Stevijom. Kada sledeći put budete pravili onda malo povećajte količinu stevije na recimo 60% ili 70% a posle opet malo povećajte-sve dok ne zamenite šećer.

Ako postepeno budete dodavali Steviju onda ni porodica neće primetiti promenu i lakše će prihvatiti ovu vašu promenu. :-)

Stevia

Šta ako nam se ne svidi ekstrakt ?

 

Neki kupci bi odmah da probaju najjednostavniji, najprirodniji ekstrakt. Oni biraju mlevenu Steviju. Iako ona prolazi samo kroz proces mlevenja i ne dodiruje se sa drugim materijama (npr. Vodom...) ovaj ekstrakt ima najviše ukus lekovite biljke. Onom, ko podeli samnom misli, zašto je izabrao dati proizvod, njima uvek kazem malopre navedeno. Mlevenu Steviju preporučujem iskusnim korisnicima.Oni koji sad počinju da je koriste više vredi da probaju proizvode sa slabijim ekstraktima kao što je Stevija Fluid Nova (sirup), koji je lak za učenje i korišćenje i ima prijatan ukus.

Ako osetite da Stevija ekstrakt ima drugačiji ukus od šećera onda dodajte uobičajni zaslađivač koji ste koristili. ( Ako se Stevija pomeša sa drugim zaslađivačima onda gubi karakteristični ukus i postaje sladak.) Po gore napisanom polako zamenite stari zaslađivač- po koracima.

Stevia

Šta vredi znati o Steviji?

 

Skoro svaka hrana ili napitak može da se spremi sa njenim ekstraktom.

Karamel se ne može praviti sa njom jer se Stevija ne karameliše.

Kolačima, testeninama dodajte na vrh noža malo soda bikarbone+prašak za pecivo, ovako će testo da se digne isto kao da ste dodali šećer.

Ekstrakti Stevije zadržavaju sladak ukus do 198 stepeni C ( veštački zaslađivači samo do 70-80 stepeni C)

Stevija u mlečnim proizvodima ili voćnim kolačima daje veoma prijatan ukus. (Mlečni šećer i voćni šećer stupa u reakciju sa stevijom, kao drugi šećeri, i zbog toga Stevija postaje jos slađa)

 

Stevija....

  • Bez kalorija

  • Skroz prirodna

  • Može da se kuva i peče sa njom

  • Nije otrovna

  • Dobro utiče na stomačne tegobe

  • Pomaže kod smanjivanja kiseline u stomaku

  • Zahvaljujući antibakterijskom dejstvu pojedini ekstrakti smanjuju upale

Pogledajte naše proizvode klikom OVDE i isprobajte ekstrakte Stevije. :-)